Ode aan Dolly

Bij iedere workshop die wij geven, vragen we de deelnemers om iets te vertellen over iets of iemand dat hen inspireert. Dat kan zakelijk zijn of persoonlijk. We hebben een breed scala aan antwoorden gekregen: van jonge wereldverbeteraar Boyan Slat tot Nelson Mandela en van Afrikaanse filosofie tot de Veluwse bossen. Mijn antwoord is steevast: Dolly Parton.

Dolly Parton is een heldin. Niet alleen is zij een van de succesvolste liedjesschrijvers van onze tijd. (Over passief inkomen gesproken: iedere keer dat iemand I will always love you covert… ka-tsjing!) Ze is ook een bijzonder innemende performer.

Mijn persoonlijke bewondering gaat vooral uit naar hoe Dolly omgaat met haar imago, haar eigenheid en hoe de wereld daarop reageert. Om een voorbeeld te noemen: er is veel nep aan Dolly’s uiterlijk (pruik, borsten, veel van haar gezicht) maar daar is ze heel open en eerlijk over. Dat maakt haar uiteindelijk echter dan beroemdheden die vanalles laten versleutelen en het vervolgens verklaren met hun vega-dieet, zeg maar.

Tel daar alleen het volgende nog bij op:

  • Ze heeft een boekenprogramma opgezet dat een miljoen kinderen per maand voorziet van een nieuw boek: Imagination Library. Dit als eerbetoon aan haar vader die wél slim was maar niet kon lezen.
  • Ze ontwikkelde Dollywood, een groot pretpark in Tennessee, in de regio waar ze opgroeide. Het park zorgt voor veel banen in de arme regio en het is Dolly’s manier om iets terug te geven aan het land waar ze vandaan komt. (Ik wil nog eens naar Dollywood! Wie gaat er mee?)
  • Ze is een uitgesproken supporter van homorechten. In een conservatief werkveld, countrymuziek, en een christelijke gemeenschap is dat niet vanzelfsprekend. Het kan Dolly niet schelen.

“Hey, I think love is love and we have no control over that… I think people should be allowed to [marry]. I’m not God, you know. I believe in God, I think God is the judge. I don’t judge or criticize and I don’t think we’re supposed to.” – Dolly Parton

  • Ze werkt in een hysterische omgeving onder het constant aanwezige oog van de media – maar is ‘gewoon’ al 50 jaar getrouwd met dezelfde vent. Daar geen drama tenminste.
  • Ze heeft een waarde van rond de $500 miljoen. #businessgoals! Een groot deel gaat naar de Dolly Foundation voor allerlei liefdadigheid, van kankerziekenhuizen tot natuurbescherming.

‘Wie (of wat) inspireert jou?’ is een van de vragen van les 8 (Gebruik je netwerk) uit ons nieuwste e-boek, Schrijven is werk. Download jouw exemplaar nu!

Ninja ’n Son zijn zakelijke ghostwriters. Wij schrijven jouw zakelijke teksten, waaronder e-boeken, voor jou of mét jou. Neem contact op om eens te bespreken wat we voor jouw onderneming kunnen betekenen.