‘Weet je wat grappig is?’ – Een 8-jarige

‘Weet je wat grappig is?’ Aan het woord zijn mijn dochters, beiden acht en een half jaar oud en op dat interessante bruggetje tussen volslagen verwarring en dagend begrip over de wereld om hen heen. Tot recentelijk keken ze met een heel open blik naar de wereld om hen heen en alles was raar en niet raar tegelijk: het wás gewoon. Tegenwoordig vinden ze dingen vooral grappig, al is ‘grappig’ een ruim begrip.

‘Weet je wat grappig is? Donald Duck draagt nooit een broek maar wel als hij gaat zwemmen.’
Maar ook:
‘Weet je wat grappig is? Zo’n prik doet de volgende dag eigenlijk meer pijn dan op de dag zelf.’

Ik probeer tegenwoordig de dingen ook vooral te bekijken als een bepaalde mate van ‘grappig’: het verwoordt een verwondering die toepasbaar is op eigenlijk alle fenomenen in de wereld. Van ondergoed met hartjes (wie ziet dat?) tot Brexit. Wie weet wat Theresa May draagt onder haar mantelpakjes?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *