Zo houd je plezier in je werk

Ooit ben ik aan mijn loopbaan begonnen als secretaresse. Ik kwam vers van de universiteit en had geen idee hoe je moest printen, hoe je een archief moest bijhouden of wat de aanhef moest zijn bij een zakelijke brief. Printen gebeurt niet meer zoveel en dat archief is veranderd in een app voor mijn administratie. Die zakelijke correspondentie is nog steeds een handige vaardigheid die ik toen leerde, net als plannen en verslagen schrijven en samenwerken. Vooral samenwerken.

Een van de vele wijze lessen die mijn toenmalige baas Huib mij toen leerde: zorg dat je samenwerkt met leuke mensen. Een groot deel van je wakkere leven ben je aan het werk, zei hij, dus kun je er maar beter voor zorgen dat het leuk is. Dat geldt voor de inhoud maar zéker ook voor je collega’s en samenwerkingspartners. In de loop der tijd heb ik die goede raad helaas niet altijd opgevolgd maar ik heb het nooit vergeten. Werken met mensen die niet leuk zijn (voor jou) is namelijk een enorm zwart gat waar al je (werk)plezier en energie in verdwijnt.

Hoe doe je dat dan?

De beste plannen passen op een bierviltje? De beste adviezen soms ook:

Zeg alleen ja tegen mensen waarmee je tijd wilt doorbrengen.

Ik schreef vroeger vaak subsidieaanvragen voor een culturele organisatie die op zich goede dingen doet maar ik werd zo treurig van onze samenwerking. De directie en ik kwamen nooit lekker samen uit de verf en het werk dat ik voor ze deed kostte altijd meer energie dan eigenlijk zou moeten. Toen ik op een keer werd gebeld om weer een aanvraag te schrijven, heb ik vriendelijk maar beslist gezegd dat ik dat niet meer deed. Gewoon, omdat ik er behalve geld niets aan overhield: geen voldoening, geen trots, helemaal niets.

Maar dus ook geen geld? Inderdaad, dat was meteen over. Mijn opdrachtgever vond binnen korte termijn een andere aanvragen-schrijver en ik ben nooit meer gebeld. Jammer? Mwah. Hoewel er momenten zijn geweest dat ik best die extra factuur de deur uit had willen doen, deed de gedachte aan die aanvragen en die organisatie mij telkens weer beseffen dat ik de goede beslissing had gemaakt. Les geleerd.

“… something would go terribly wrong.”

Vele jaren later las ik de speech van Neil Gaiman en wist ik dat ik het bij het goede eind had. Bekijk de volledige speech hier – of doe zoals ik en bestel het boekje en herlees het ieder kwartaal. Succes!

“Whenever I did something where the only reason for doing it was money — and this was a lesson that I learned beginning with being a 23-year-old author hired to write a book about Duran Duran — that whenever I did something and the only reason for doing it was the money, normally something would go terribly wrong. And I normally wouldn’t get the money and then I wouldn’t have anything. Whereas, whenever I did anything where what prompted my doing it was being interested, being excited, caring, thinking this is going to be fun, even if things went wrong and I didn’t get the money, I had something I was proud of. …” – Neil Gaiman

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *