Wat denken jij?

Het was november 2017 en ik was in Siena, Italië, om een meerdaagse workshop te verzorgen. Mijn mede-docent was Elten Kiene, spoken word artist, en hij behalve een gigantische gebreide sjaal ook een boek meegenomen dat nét was uitgekomen. Het was van Derek Otte, stadsdichter van Rotterdam, en heette Toflof. We hebben veel plezier gehad van dat boek omdat er zoveel verrassende formuleringen in zaten dat Elten om de haverklap uitriep: ‘Moet je dít horen!’

Een van de korte zinnen die mij is bijgebleven is het bovenstaande: ‘Wat denken jij?’ Het komt uit een vrij verontwaardigde opsomming van dingen die mis gaan, foute beslissingen door mensen, vreemd gedrag. Voor een zelfverklaarde taalpurist, die Derek Otte is, is het nogal een waagstuk want er klopt grammaticaal natuurlijk geen klap van dit zinnetje. Binnen de context van het stuk en het taalgebruik van Otte’s boek en doelgroep klopt het weer wel! Zo zie je maar weer: context is alles. Wat denken jij?

De website van Derek Otte vind je hier. Het boek Toflof vind je hier.

Elten Kiene doet o.m. Woorden Worden Zinnen, meer info hier.