Schrijven is werk

Het is november en ieder jaar in november doe ik weer een poging om NaNoWriMo tot een goed einde te brengen. NaNoWriMo, National Novel Writing Month, is inmiddels een internationaal fenomeen (al blijft het Na- in de afkorting) waarbij mensen binnen een tijdsbestek van 30 dagen een ‘roman’ proberen te schrijven van minimaal 50.000 woorden. Het is mij in de afgelopen 10 jaar twee keer gelukt, al ben ik veel vaker eraan begonnen. Zo ook dit jaar: ik dacht dat dit mijn jaar zou worden. Mijn oktobermaand besteedde ik aan het uiteen zetten van mijn plotlijnen en het verkennen van mijn personages. Ik wist van tevoren wie zij waren en wat zij wilden – en wat een personage wil vormt doorgaans de kern van de roman. De setting (tijd en plaats) was ook volkomen duidelijk en vooral het Conflict was klaar als een klontje. Wat kon er nog misgaan?

Inmiddels is gebleken: er kon niets misgaan behalve één ding. Het ding dat ik allang wist want ik doe het elke dag. Het ding, ook, dat mij al meerdere malen had opgebroken bij NaNoWriMo: Schrijven Is Werk. Om 50.000 woorden te schrijven in 30 dagen moet je gemiddeld zo’n 1.667 woorden per dag schrijven. Afhankelijk van je flow duurt dat zo’n anderhalf tot twee uur. Per dag. Tja en dat is best lastig naast je werk voor o.a. Ninja ’n Son plus praktische en emotionele zaken zoals kinderen, relatie en verjaardagen. Als je een dag niet aan de bak kunt voor NaNoWriMo, kijk je de dag erna tegen 3.334 woorden aan… Dat is drie tot vier uur schrijven dus dat is moeilijk in te halen.

Schrijven Is Werk. Het is leuk om te doen (vind ik), het is de moeite waard als het goed gaat (en zo lang het geen fictie is doe ik het best aardig) en als het niet goed gaat (want daar word je alleen maar beter van), het is bijzonder om iets te maken dat er voorheen nog niet was. Maar uiteindelijk is schrijven gewoon gaan zitten en doorgaan tot het er staat.

Het NaNoWriMo-verhaal van dit jaar moet maar langzamerhand vorm krijgen in de loop van het jaar. Wie weet doe ik volgend jaar weer mee met de mad dash in november. En misschien ook lekker helemaal niet. Wie weet?