Wat is een e-boek en wat kun je ermee?

Wat is een e-boek?

Een e-boek is een digitaal boek. Dit kan bijvoorbeeld een roman zijn die je op een e-reader leest. Deze e-boeken laten we hier buiten beschouwing. Waar wij het over gaan hebben zijn teksten die je kunt downloaden vanaf een website of versturen via de e-mail, vaak in de vorm van een PDF-bestand. E-boeken zijn meestal vormgegeven als een “echt” boek, met een voorkant, een inhoudsopgave, paginanummers en colofon.

Wat kun je ermee?

Voor een ondernemer kan een downloadbaar e-boek een interessant marketingmiddel zijn. Je kunt hierbij verschillende doelen hebben, die doorgaans neerkomen op klantenwerving, naamsbekendheid of positionering als expert op een bepaald gebied. Een e-boek is een makkelijke en goedkope manier om iets van jezelf te delen via digitale media.

Voordelen van een e-boek
 • Een e-boek is makkelijk te maken. Je hebt de informatie die je wilt delen al in huis, het is alleen nog zaak om dat (duidelijk) op te schrijven.
 • Een e-boek is relatief goedkoop om te maken. Er zijn geen drukkosten, of kosten voor de opslag van stapels boeken. De kosten bestaan voornamelijk uit de tijd die je erin stopt, en de kosten voor vakmensen die je helpen. Dat kan iemand zijn die je helpt met schrijven, maar bijvoorbeeld ook een vormgever, illustrator of fotograaf, of de websitebouwer die je helpt om het boek via je website aan te bieden. Dit zijn allemaal dingen die je misschien ook zelf kunt doen, maar denk daar wel goed over na. Sommige dingen kosten jou misschien veel tijd en moeite, terwijl een professional het sneller en beter kan. Dat is het geld wel waard.
 • In een e-boek kun je eenvoudig multimediale elementen toevoegen. Dus niet alleen afbeeldingen, maar bijvoorbeeld ook filmpjes. Of hyperlinks naar je eigen of een andere interessante website.
 • Een e-boek is makkelijk te verspreiden, via je website of via de mail. Ook kun je makkelijk delen eruit pakken om via social media te delen.
 • Een van onze klanten wees ons laatst op nog een voordeel, waar wij zelf nog niet aan hadden gedacht. Door te werken aan een e-boek kun je je gedachtes over je eigen werk ordenen en een nieuwe focus vinden.
Wat is het verschil met een whitepaper?

Een whitepaper is, net als een e-boek, een document dat je kunt downloaden vanaf een website. Het verschil is dan ook niet atijd duidelijk. Over het algemeen zijn whitepapers korter en zakelijker. Bij een whitepaper wil je de lezer informeren over een zeer specifiek onderwerp. Een whitepaper wordt bijvoorbeeld niet gebruikt om een persoonlijke visie op je vakgebied te geven. Meer weten over whitepapers, lees dan Ninja’s artikel Wat is een whitepaper?.

Waar gaan e-boeken over?

Er zijn net zo veel mogelijkheden als er ondernemers zijn. Het is vooral belangrijk om na te denken over wat je beoogde lezer graag wil weten. Welke informatie mist hij/zij? Wat wilde hij/zij altijd al weten?

Bijvoorbeeld:

 • Een onderwerp dat in jouw dagelijkse praktijk vaak ter sprake komt.
 • Een persoonlijke visie op jouw vakgebied.
 • Oefeningen of tips.
 • Een stappenplan.
 • Interviews met collega’s of andere interessante mensen in jouw werkveld.
 • Misschien schrijf je al regelmatig LinkedIn-artikelen of blogs over je werk? Dan kun je die eenvoudig verzamelen in een e-boek.

Zelf aan de slag met je eigen e-boek? Lees dan ons e-boek Een e-publicatie in 7 eenvoudige – maar stiekem toch best lastige – stappen. Of neem contact met ons op voor een persoonlijk advies.