Zieke kinderen en ondernemerschap

Er is al veel geschreven over Ouderschap en de Balans tussen werk en privé. En dat is niet voor niets. Alle ouders van (jonge) kinderen zetten zich rond deze tijd van het jaar schrap: wanneer wordt mijn huishouden geraakt door een griepgolf?

Voor een ondernemer ligt het nog ingewikkelder. Als je (zoals ik) een partner hebt met een vaste baan en een beperkte hoeveelheid vakantiedagen, en je hebt als ondernemer zelf die week geen keiharde afspraken in je agenda staan, dan is de beslissing snel genomen: jij blijft thuis bij de zieke kinderen. Logisch misschien, maar niet altijd praktisch. Flexibiliteit is voor veel ondernemers een belangrijke reden om überhaupt te gaan ondernemen. Maar dat betekent niet dat je je plannen altijd zomaar opzij kan zetten. En dan komen veel ondernemer-ouders in de situatie terecht dat ze toch nog proberen te werken, terwijl hun zieke kinderen voor de tv zitten en om de haverklap komen zeuren om eten, drinken, aandacht. Resultaat: je doet je werk maar half-half en je voelt je tegelijkertijd schuldig dat je je zieke kinderen aan hun lot overlaat.

Mijn tips voor ondernemende ouders met zieke kinderen:

  • Wil jij er 100% zijn voor je kinderen? Doe dat! Veeg die agenda leeg, zonder schuldgevoel. Soms is er gewoon sprake van overmacht.
  • Staan er taken op je planning die je toch echt vandaag wilt doen? Maak daar  tijd voor! Zet je kinderen (zonder schuldgevoel) voor de tv, regel een oppas voor een paar uurtjes, vraag of je partner vroeger thuiskomt; zorg dat je het voor elkaar krijgt. (Succes is ten slotte voor de doeners.)
  • Vraag om hulp. Klinkt simpel, maar is het vaak niet. Het is voor veel mensen niet makkelijk om toe te geven dat ze hun leven niet helemaal in de hand hebben. Maar draai het eens om: Hoe reageer jij als iemand jou om hulp vraagt? Precies.

Succes, allemaal, deze herfst!