Wat doet een redacteur?

Bij een literaire uitgeverij heb ik ooit gehoord dat een boek eigenlijk door vijf paar ogen bekeken moet worden voordat het naar de drukker gaat. Want zelfs de beste schrijvers maken fouten, of zitten op zo’n manier in hun eigen verhaal dat ze niet goed kunnen inschatten hoe de gemiddelde lezer het leest.

Bij onze klanten gaat het niet om literaire teksten, maar meestal om vakinhoudelijke teksten. Daar worden andere eisen aan gesteld. Evengoed is elk extra paar ogen dat meeleest nuttig.

Waar letten wij op als we een tekst redigeren?

 • Correct taalgebruik.
  Een spel- of stijlfout is snel gemaakt. Geeft niets, wij maken ze ook. En ik zal eerlijk zijn: we zien er ook wel eens eentje over het hoofd in andermans teksten. Maar de meeste pikken we er wel uit.
 • Leesbaarheid: stijl en toon.
  Is de tekst lekker leesbaar? Als er stijlfiguren gebruikt worden: kloppen ze, voegen ze iets toe, zijn het er niet te veel? Past de toon bij de doelgroep?
 • Structuur.
  Zit er een logische opbouw in? Is de tekst “to the point” of wordt er veel uitgeweid over onbelangrijke dingen?
 • Begrijpelijkheid.
  Jij weet als schrijver veel van je vak, en soms is het lastig in te schatten wat je lezer al weet/begrijpt.
 • Kloppen de feiten?
  Dat kan soms in kleine dingen zitten. Is het Keith Jarret of Jarrett (jazz-muzikant)? Is het Clifford of Clyfford Still (kunstschilder)? Als redacteur moet je erg nieuwsgierig en eigenwijs zijn en constant de vraag stellen: klopt dat wel?

Zelf hebben wij ook wel eens een redacteur nodig. Bijvoorbeeld in onze vorige nieuwsbrief had ik (Son) dit citaat opgenomen: “Logica brengt je van A naar B, maar verbeelding brengt je overal.” Ik was deze zin tegengekomen in het boek B a Nelson van Ilco van der Linde, zonder verdere verwijzing. Ik had dus netjes Van der Linde vermeld als schrijver van het citaat. Collega Ninja las de eerste versie van de nieuwsbrief en wees mij er op dat het citaat van Albert Einstein was. Daar ben je snel genoeg achter als je gaat googelen, maar wie neemt die moeite? Je redacteur dus!

Heb jij een redacteur nodig? Maak dan gebruik van onze redactieservice!